Brakanes Hotel

By Fjordtind

Mer enn bare et
sted å overnatte

Brakanes Hotel har funnet sin plass som et av Hardanger sine fremste turist- og konferansehotell, og er i dag et kjent og kjært hotell både for norske og utenlandske gjester.

Samarbeidet med lokale aktører er spesielt viktig. Vi jobber sammen for å kunne tilby våre gjester ekte og nære opplevelser.

Våren 2015 ble Ulvik Herad godkjent som den fjerde Cittaslow-kommunen i landet, i et nettverk som fremhever bærekraftige samfunn i 25 land verden over. Brakanes Hotel tar del i arbeidet med å ivareta Ulvik sin særegne karakter, gjennom økt fokus på miljø og lokal produksjon.

Brakanes Hotel og Brakanes Kurs – og konferansesenter er en del av Fjordtind Hotels.

Fra skyss-stasjon til storhotell

Turisteventyret på Brakanes Hotell ble startet av skysskaren Sjur som drev lokal skysstasjon som formidlet skyss av både folk og varer.

Dattera Kari ble gift med lærer Hans Lindebrække i 1871 og de overtok hotellet i 1884.

Hans Lindebrække utvidet hotellet med flere rom med det samme han overtok det.

Han var en såkalt ”føregangsmann” i bygden og gjorde en stor innsats på mange områder, spesielt som lærer og kommunepolitiker, der han mellom annet var ordfører i bygden i 25 år.

Med bedre samferdsel mellom Norge og England økte turisttrafikken i 1880-årene og i 1891 kom den første store utvidingen på Brakanes.

Etter ombyggingen hadde hotellet 50 senger og fasaden fikk all den ”staffasje” og flotte utskjæringer som kjennetegnet sveitserstilen som var så karakteristisk for hotell på den tiden.

Da Kari Lindebrække dødde i 1902, fem år etter faren, var det de 2 døtrene – fru Marta Nielsen (f. Lindebrække) og frk. Sara Lindebrække som fra 1907 tok over hotelldriften og førte tradisjonen videre. (Derav navnet Sara & Marta Dancing)

Ulvik var på den tiden svært så isolert, men i 1901 fikk Ulvik vegforbindelse med Granvin og Voss og med det økte antall gjestedøgn på hotellet.

I årene frem til første verdenskrig var det en periode med livlig turisttrafikk. Det kom mange flåtebesøk, lystyachtar og cruiseskip til Ulvik.

Men så kom verdenskrigen, og de engelske turistene som hadde vært hovedtyngden av gjestene på hotellet, uteble.

Heldigvis reiste nordmenn mer i sitt eget land og hotellet fikk dessuten en økning av turister fra Sverige og Danmark.

Det var først rundt 1923 trafikken tok seg opp igjen, og i 1928 – 1930 ble hotellet igjen utvidet og modernisert med sanitæranlegg, flere rom, større spisesal og kjøkken.

Fasaden ble også pussa opp og den gamle stilen ble erstattet av et mer moderne, arkitektonisk uttrykk.

Våren 1939 økte det på med bestillinger og det så ut til å bli en god sesong. Men i mai og juni kom det mange avbestillinger og avbestillingene økte jevnt på grunn av den internasjonale situasjonen.

Om morgenen den 25. april 1940 kom det ubudne gjester til Ulvik. Fem tyske motortorpedobåter og en minesveiper skøyt Ulvik i brann og Brakanes Hotel var mellom de 51 bygningene som gikk opp i flammer.

Det var så vidt fru Nielsen og frk. Lindebrække kom seg unna katastrofen.

Lindebrække-familien aksepterte ikke den tragedien som rammet hotellet den 25. april. Brakanes Hotel skulle reise seg igjen fra askene. I krigsårene ble det lagt planer om ei nytt hotell av høy europeisk standard og utbyggingen skulle skje i 2 etapper.

I 1949 ble det bygd et pensjonat bak branntomten. Brakanes Pensjonat var det frk. Sara Lindebrække som styrte. Fru Marta Nielsen hadde blitt sjuk og var avhengig av rullestol, en følge av påkjenningene under krigen.

Turismen tok seg snart opp igjen og pensjonatets kapasitet ble for liten.

Høsten 1949; med fylkesmann Gjert Lindebrække (bror til Sara og Marta) i spissen ble hotellet organisert som et aksjeselskap – Brakanes Turisthotell AS – og i november samme år ble Per Carsten Dahl ansatt som direktør.

Det nye hotellet, bygget etter tegninger av den kjente bergensarkitekten Kristian Bjerknes,  stod ferdig 8. mai 1952.  Hotellet ble innviet 9. mai med 124 senger, 44 rom med egne bad.

Byggeprisen var NOK 4 millioner. Med spesialtegnede, stilfulle møbler, tekstiler og interiør, presenterte Brakanes seg som landets ledende fjordhotell.

Med stor energi gikk direktør Per C. Dahl løs på oppgaven. Han drev et fremragende ”public relations”-arbeid, besøkte utenlandske turistbyrå om vinteren og skapte en rekke nye servicetiltak ved hotellet.

Hans måte å drive og markedsføre hotellet på ble brukt som mal for mange tilsvarende norske hotell. Arbeidet bar frukter, til stor glede for han selv og styret.

Alt i 1957 passerte de NOK 1 million i omsetning og gjorde skam på alle mørke spådommer.

Etter mange tunge driftsår for hotellet i 70-årene og etter at hotellet hadde vært i familien Lindebrække i 120 år, valgte de å legge hotellet ut for salg i 1980.

Familien Pedersen var med å la inn bud på hotellet, men tapte første runde og hotellet ble overtatt av hotellkjeden Müller Hotell.

I 1982 leide familien Pedersen hotellet av Müllergruppen og de så mulighetene hotellet hadde, og gikk i forhandlinger om kjøp av Brakanes.

Kjøpesummen var da NOK 10 millioner med en omsetting på NOK 2 mill.

Ombygg, påbygg, restaurering og utnytting av loftsetasjen – og 74 rom var blitt til 106 rom i den eksisterende bygningsmassen. Hotellet ble medlem i InterNor-kjeden sammen med Grand Hotel, Oslo og Hotel Norge i Bergen.

Det er fremdeles ikke nok plass, og hotellet gjennomgår den siste påbyggingsfasen, og står i 1995 ferdig med totalt 143 rom.

Ulvik konferansesenter ble bygd på tomten der Brakanes pensjonat var. Dette prosjektet var et pilotprosjekt (i vår del av landet) der både det offentlige og det private jobben sammen.

Konferansesenteret satte Ulvik og Hardanger på reiselivskartet som stor aktør innenfor kurs/møte- og konferansemarkedet.

Etter flere driftsmodeller i tidsrommet 1988 – 98 endte det med at Brakanes overtok Ulvik Kongressenter og innlemmet det i Brakanes Hotel Eiendom AS.

Etter lenge å ha vurdert fremtidige strategier for driften av Brakanes Hotel, Strand Fjordhotel (overtatt i 1990) og Ulvik Hotel (overtatt i 1996) inngikk Pedersen 1/1-1999 ei leieavtale i 10 år med Rica Hotels med opsjon på ytterligere 5 + 5 år, men med en mulighet for familien Pedersen til å ta tilbake hotellene i leieperioden.

Snart ble også Vøringfoss Hotel i Eidfjord og Hardangerfjord Hotel i Øystese innlemmet i rekken av hotelleiendommer.

Vi nærmer oss 2009 og nye avgjørelser må tas. Familien avgjorde å avslutte utleieavtalen med Rica Hotels og fra og med 1. januar 2009 er driften av de 3 hotellene i Ulvik samlet i ett driftselskap – Brakanes Hoteldrift AS.

I 2010 overtok familien Pedersen Oppheim Hotel på Vossestrand, og med 6 hotell i familien besluttet en å opprette Brakanes Group som et felles begrep for alle virksomhetene.

Reiselivet i distriktene viser seg å være for tøft, og hotellene til Pedersen går konkurs ett etter ett i perioden 2015 og 2016.

Pr. 1. mai 2017 er Brakanes Hotel eid av DNB Bank og driftet av Stay Tuned Hospitality. Styreleder er Björn Kovacs. Han får etter hvert også ansvar for driften av Hardangerfjord Hotel i Øystese og Vøringsfoss Hotel i Eidfjord.

Høsten 2018 kjøper Kovacs Brakanes Hotel og er således både eier og driftsansvarlig. Han har også fått til langtidsavtaler på de andre to hotellene.

Under det nye navnet Brakanes by Fjordtind Hotels, gjennomgår rommene og konferansesenteret en større renovering, og det blir investert i ny profil, satset på nye matkonsept og opplevelser som skal fylle hotellene med gjester året rundt.

Hjertelig velkommen til oss!

brakanes-hotel-5

Et besøk til Hardanger er ikke komplett uten en tur innom Frukt- og siderruta eller brevandring på Hardangerjøkulen.

Våre rom

Rommene våre gir deg det perfekte utgangspunktet for ditt besøk i Hardanger. Vi har mange ulike typer rom, alt fra enklere standardrom til større familierom, oppusset rom med vakker fjordutsikt og suiter.

Er du i Hardanger for første gang, anbefaler vi selvsagt våre rom med balkong og fjordutsikt. Her kan du virkelig ta inn omgivelsene.

Nb! Om du har med deg din firbente venn, må du oppgi dette ved bestilling da vi har et svært begrenset antall rom der en kan ha hund med seg. Vennligst ta direkte kontakt med oss.

Opplev Norge på sitt vakreste